Waar ben ik goed in?

 
 
De vraag 'waar ben ik goed in?' is dé meest gestelde vraag tijdens mijn coachgesprekken met (aanstaande) studenten. Een vraag die ogenschijnlijk gemakkelijk te beantwoorden is, is voor veel jonge mensen een compleet raadsel. Je zou denken dat je jezelf het beste kent, maar juist de belangrijkste vragen – de vragen over je talenten, interesses en drijfveren – zijn vaak de moeilijkste om te beantwoorden. Echter zijn deze vragen wel ontzettend belangrijk bij het maken van een keuze.

Wat wil ik worden?

Het in kaart brengen van talenten, interesses en drijfveren is essentieel om een antwoord te vinden op de vraag die vaak al sinds jonge leeftijd speelt: wat wil ik eigenlijk later worden? In de onbezorgde kinderjaren is deze vraag voor velen nog simpel te beantwoorden: brandweerman, politieman of piloot. Op latere leeftijd en dan met name op de middelbare school, blijkt het toch allemaal wat lastiger te zijn. Het maken van een studiekeuze is vaak een stressvolle beslissing en regelmatig slaat de twijfel toe. Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik? Geen idee!

Wat wil ik studeren?

Als je al niet weet wat je wilt worden, hoe moet je dan weten welke studie je moet kiezen? In het voorlaatste middelbare schooljaar begint de onrust bij de echte twijfelaars al te ontstaan. De twijfel en de spanning kunnen zo intens zijn dat scholieren soms niet eens meer kunnen vertellen óf ze uberhaupt wel door willen leren. Dit is geheel begrijpelijk maar het is in deze fase vooral belangrijk om toch te blijven focussen op de resultaten. Zonder diploma is het immers helemáál niet mogelijk om een studie te kiezen!

Studiekeuze test

Het maken van een gratis online studiekeuzetest is voor veel aanstaande studenten de eerste stap in het keuzeproces. Een studiekeuzetest kan een goede bron van informatie zijn. Echter is het belangrijk om jezelf te realiseren dat veel studiekeuzetests niet zonder reden gratis zijn. Er is namelijk een hoop rommel te vinden. Gebruik dus geen online studiekeuzetest die jou in vijf minuten een advies geeft! Deze resultaten zijn onbetrouwbaar. Wanneer je toch online een gratis test wilt gebruiken kies dan voor de test van Icarus of Qompas.
Het traject van Martin heeft mij enorm geholpen bij het vinden van een baan en mogelijke opleiding die bij mij past. De gesprekken met Martin zijn luchtig en je mag vertellen wat je wil. Ik ben Martin erg dankbaar voor de gesprekken deze hebben mij enorm geholpen!

Studie kiezen

Het lukt een gedeelte van de twijfelaars om op basis van online onderzoek, studiekeuzetests en informatie van open dagen een keuze te maken. Wanneer er voldoende tijd en energie in het onderzoek is gestopt dan kan hier ook zeker een goede keuze uit voortkomen. Wel is het belangrijk om vooral op zoek te gaan naar informatie uit verschillende bronnen. Luister dus niet enkel naar een oom/tante, vriend of vriendin. Ga dus ook niet blindelings hetzelfde studeren als een van je vrienden! Ga op zoek naar pluspunten én minpunten en onderzoek of het type werk wat je uiteindelijk kunt gaan doen bij jou past. Denk hierbij ook aan de plek waar je dit werk moet gaan uitvoeren en bij welk soort bedrijf je waarschijnlijk terecht gaat komen.

Studiekeuze op maat

Kom je er op eigen kracht niet uit dan is er altijd de mogelijkheid om hulp in te schakelen. Find Your Future kan je helpen met studiekeuzeadvies op maat. In de afgelopen drie jaar hebben veel studiekiezers met succes gebruik gemaakt van het speciale Find Your Future programma. Een programma waarin we in een aantal stappen samen op zoek gaan naar de juiste keuze voor jou. In een aantal intensieve sessies ga ik je helpen jouw interesses, drijfveren en talenten in kaart te brengen.
Kan ik jou ook helpen? Plan dan hier een gratis intakegesprek!