Welke opleiding past bij mij?

 
 
Je had met jezelf afgesproken dat je in de kerstvakantie écht ging zitten om studies te bekijken. Het is nu echter eind januari en je bent nog niks wijzer geworden. Herkenbaar? Uitstelgedrag komt vaak voor bij het maken van een lastige studiekeuze. De keuzedeadline van 1 mei lijkt nog heel ver weg, maar vergis je niet; het is nu wel tijd om serieus aan de slag te gaan. Open dagen worden t/m maart georganiseerd, dus het zou mooi zijn als je in de komende maanden gericht een aantal studies kunt gaan onderzoeken.

Studiekeuze stress

Het samenbrengen van de juiste informatie om een goede keuze te kunnen maken is voor velen een lastige klus. Je weet in grote lijnen wel welke vakken je leuk vindt en welke vakken niet, maar is dit genoeg voor het maken van een studiekeuze? Natuurlijk niet! Je moet namelijk ook weten waar in brede zin jouw interesses liggen, welk type werk in de toekomst bij je kan passen en hoe je jouw kwaliteiten optimaal kunt inzetten. Wanneer deze zaken duidelijk zijn, dan heb je de basisingrediënten te pakken voor het maken van een goede keuze. Maar ik hoor je al denken: ‘dat is het nou, dát weet ik allemaal niet!’. Wat is in veel gevallen het gevolg? Stress!

Opleiding kiezen

Ondanks alles is het belangrijk dat je toch probeert je hoofd een beetje koel te houden. Steeds meer mensen beginnen zich namelijk met jouw keuze te bemoeien. Je hoort klasgenoten praten over hun nieuwe studie en mensen roepen dat je open dagen moet gaan bezoeken. ‘Rustig maar’, hoor ik je denken; ‘ik weet zelf ook wel dat ik een opleiding moet gaan kiezen’. Het is heel begrijpelijk dat je door al die verschillende opmerkingen en meningen een beetje onrustig wordt. Dat is ook helemaal niet gek, want als je absoluut niet weet in welke richting je moet zoeken, dan is het net of je op zoek bent naar een speld in een hooiberg. Enkele tips: 1) Blijf niet zoeken naar de ‘perfecte studie’; er zijn altijd wel onderdelen die je niet leuk vindt 2) Focus niet enkel maar op werkzekerheid; als de studie niet past houd je het nooit vier jaar vol 3) Denk niet dat een studiekeuze de rest van je leven bepaalt; er zijn onbeperkt mogelijkheden 4) Nogmaals: begin op tijd, de beste beslissingen maak je op een rustige manier 5) Luister naar je eigen gevoel, jij bent immers degene die moet gaan studeren, niet iemand anders

Studiekeuze coach

Mocht je er ondanks alle adviezen, open dagen en studiekeuzetests maar niet achterkomen wat voor jou de juiste keuze is, dan is er altijd professionele hulp beschikbaar. Vaak is de informatie waar jij naar op zoek bent wel ergens in jouw hoofd aanwezig, maar heb je even de juiste triggers nodig om deze inzichtelijk te krijgen. In de afgelopen drie jaar heb ik als coach tientallen scholieren en werkenden begeleid bij het maken van een keuze voor school of werk. In het geval van een studiekeuzetraject gaan we samen op zoek naar de juiste keuze voor jou. Wil je hier meer over weten? Lees dan hier over ervaringen van anderen of plan gelijk een gratis intakegesprek!